جادوی امگا در ورزش بهمراه جدول
فیت استور: به گزارش فیت استور، محققان دریافته اند خانواده امگا ۳ نقش اساسی در حفظ تعادل انرژی و متابولیسم گلوکز در افراد و بخصوص ورزشکاران دارند.
به گزارش فیت استور به نقل از ایسنا، تحقیقات جالبی از دنیای تغذیه درحال ظهور است که نشان داده است چربی های ضروری در رژیم غذایی می تواند کنترل قابل توجهی روی ژن های کلیدی متابولیک در سلول ها اعمال کنند، بخصوص آن هایی که با ذخیره چربی، سوزاندن چربی و سنتز گلیکوژن درگیر هستند؛ به این معنا که باآنکه با ترکیب ژنتیکی ایده آل برای ورزش یا رویداد انتخابی خود متولد نشده باشید اما تغذیه صحیح با اسیدهای چرب می تواند به «برنامه ریزی مجدد» کد ژنتیکی شما کمک کند!
طبیعت یا پرورش؟ یک بحث قدیمی در مورد این که آیا عملکرد در درجه اول «در ژن های شما» است یا در پاسخ به تمرین ایجاد می شود، وجود دارد. اجماع مشترک اینست که مجموعه ای از ژن ها را به ارث می بریم که پتانسیل ما را تعیین می کنند اما این آموزش و تغذیه است که به ما امکان می دهد به پتانسیل مورد نظر دست پیدا نماییم.
۲ چربی ضروری اصلی وجود دارد؛ آلفا - لینولنیک اسید (که گاهی امگا ۳ نامیده می شود) و اسید لینولئیک (امگا-۶). این ۲ چربی ضروری هستند چونکه ساختار شیمیایی آنها به این مفهوم است که میتوان از آنها برای ساخت مواد هورمون مانندی به نام پروستاگلاندین بهره برد که به تنظیم خیلی از عملکردهای دیگر در بدن ادامه می دهد. با این وجود چربی های مربوطه توسط بدن نمی توانند سنتز شوند بنابراین است که ما به دریافت «آماده» آنها از رژیم غذایی متکی هستیم.
بر طبق این مطلب که از جانب محمد مهرتاش تهیه شده و از جانب ساختار پیچیده چربی ها همینطور آنها را از نظر شیمیایی بسیار واکنش پذیر می کند، به زبان ساده آنها تحت تغییرات شیمیایی قرار می گیرند و زمانی که در معرض گرما، نور یا هوا هستند، از هم می پاشند؛ این بدان مفهوم است که ذخیره، پختن یا پردازش غذاهای غنی از اسیدهای چرب ضروری (EFAs) به ناچار منجر به کاهش ارزش غذایی می شود.
مشکل اینست که ما بیشتر از هر ماده مغذی دیگری در روز به این EFA ها نیاز داریم که در قاشق غذاخوری اندازه گیری می شود، نه میلی گرم و وظیفه به دست آوردن مقدار کافی از آنها به شکل بدون تقلب در دنیای امروزی غذاهای کنسرو شده، خشک، منجمد، سریع و فرآوری شده یک چالش بزرگ است.
بهترین منابع غذایی EFA ها آجیل، دانه ها، ماهی های چرب و غلات کامل تصفیه نشده هستند. نگاهی اجمالی به جدول زیر نشان داده است در حالیکه اسید چرب امگا ۶ کاملا فراوان است، دریافت امگا ۳ دشوارتر است. اگر رژیم غذایی شما حاوی مقادیر قابل توجهی از دانه ها و غلات کامل نباشد به احتمال زیاد در دریافت بهینه امگا ۳ کوتاهی خواهید کرد و به آسانی استفاده از روغن های بطری بیشتر، مانند روغن سویا، کلزا و گردو، در سالاد و در پخت و پز هم امکان دارد چاره نباشد.
روغن های تجاری به ناچار تصفیه، پردازش و ذخیره می شوند به این مفهوم که محتوای اسیدهای چرب ضروری تا حدی تجزیه می شود. ماهی های چرب مانند شاه ماهی، ساردین، قزل آلا و سالمون سرشار از دو نوع مختلف چربی امگا ۳ - ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) هستند که می توانند نقش آلفا لینولنیک اسید را تکمیل کنند. البته توجه داشته باشید که روغن زیتون فاقد امگا ۳ و امگا ۶ خیلی کم است و برخلاف تصور رایج، روغن زیتون منبع بسیار ضعیفی از EFA است!
نقش EFAs در تغذیه انسان مدتها است که به رسمیت شناخته شده است. چربی های امگا ۳ و امگا ۶ در رژیم غذایی برای سنتز پروستاگلاندین ها مورد نیاز هستند که به تنظیم جنبه های خاصی از متابولیسم مانند ویسکوزیته خون، فرآیندهای التهابی، سطح کلسترول و چربی خون و تعادل آب کمک می کنند. علاوه بر این حالا به صورت گسترده پذیرفته شده است که نسبت پایین EFAs به اسیدهای چرب اشباع شده با افزایش ریسک مبتلا شدن به بیماری عروق کرونر قلب (CHD) مرتبط می باشد.
یافته های جدید در مورد EFA و چاقی
تحقیقات جدیدتر در مورد تغذیه EFA، یافته های جدید جالبی را به دست آورده است. یکی از این موارد اینست که به نظر می آید افزایش مصرف این چربی های ضروری سبب کاهش سطح تری گلیسیرید (چربی های ذخیره شده) در بافت می شود که حساسیت انسولین (هورمونی که اسیدهای آمینه و گلوکز را به سلول های عضلانی هدایت می کند) را بهبود می بخشد، ازاین رو خطر چاقی و چاقی را می کاهد. در ابتدا تصور می شد که این اثرات مفید EFA ها به علت تغییرات در ترکیب اسیدهای چرب غشای سلولی است که منجر به تغییرات بعدی در سیگنال دهی هورمونی می شود.
محققان دریافته اند که این چربی ها بخصوص آن هایی که از خانواده امگا ۳ هستند، نقش اساسی در حفظ تعادل انرژی و متابولیسم گلوکز دارند. به صورت خاص، آنها پدیده ای به نام «تقسیم سوخت» را مشاهده نمودند که به باعث آن EFA های رژیمی قادر بودند گلوکز (از کربوهیدرات های هضم شده) را به سمت ذخیره سازی گلیکوژن هدایت کنند و در عین حال سایر اسیدهای چرب در بدن را از سنتز تری گلیسیرید دور کنند (یعنی ذخیره سازی چربی) و به سمت اکسیداسیون اسیدهای چرب بروند!
علاوه بر این، این تحقیقات نشان می دهد که اسیدهای چرب امگا ۳ توانایی منحصر به فردی برای افزایش گرمازایی (سوزاندن چربی اضافی برای تولید گرما) دارند و در نتیجه کارایی رسوب چربی بدن را کم می کنند که به نظر می آید این پدیده تقسیم بندی سوخت، کربوهیدرات را حفظ می نماید و همزمان چربی ها را از بین می برد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب